16 Aralık 2010 Perşembe

Tüp bebek, IVF, ICSI ne demektir?

IVF ve ICSI nedir?

In vitro fertilizasyon kadından alınan yumurtalarla, erkekten alınan spermlerin dışarıda laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenme gerçekleştikten belli bir süre sonra kadın rahmine yerleştirilmesi işlemidir. IVF işleminde yumurtalar bir gece boyunca belirli miktarda sperm ile birarada tutulur, döllenme hadisesi kendiliğinden gerçekleşir. Elde edilen embriyolar arasından en iyi gelişen 2 veya 3 tanesi rahim içerisine yerleştirilir.
İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) veya mikroenjeksiyon ise erkekten alınan spermlerin doğrudan yumurtanın içine enjekte edilmesi ve yine döllenme gerçekleştikten belli bir süre sonra kadın rahmine yerleştirilmesi işlemine verilen isimdir.

Tüp bebek ve mikroenjeksiyon uygulamasının birbirinden farkı nedir ?

Her iki uygulamada da temel amaç üreme hücrelerinin dış ortamda biraraya getirilmesi ve döllenmenin elde edilmesidir. IVF yönteminde, vücut dışına alınan sperm ve yumurtalar laboratuvarda özel bir ortamda bir araya getirilerek belirli bir süre içerisinde döllenmenin kendiliğinden oluşması beklenir. Hareketleri ve dölleme kapasitesi yetersiz, az sayıda ve şiddetli şekil bozukluğu gösteren spermler yumurtayı kendiliğinden delerek döllenmeyi sağlayamazlar. Bu durumda spermler yumurta içine ince bir iğne yardımı ile enjekte edilerek döllenme sağlanır. Bu işleme ise mikroenjeksiyon adı verilir.

“Tüp bebek” tanımı ülkemizde hem IVF hem de ICSI işlemleri için kullanılan ortak bir tanım olarak dilimize yerleşmiştir. Tıbbi terminolojide tüp bebek tanımının karşılığı “yardımcı üreme teknikleri” tedavisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder